Laten we het eerst eens even hebben over waarom een snelle website belangrijk is. Nog even los van dat het fijner werkt voor jou zelf;)
De ALLERbelangrijkste reden van alles: Google ❤ snelheid. Als je website snel is, zal Google je site hoger tonen in de zoekresultaten (ranking). En een hoge ranking is natuurlijk wat iedereen wil!! Iedereen die bezoekers op zijn website wil tenminste.
De andere, ook heel belangrijke reden: ga uit van het geduld van je bezoekers. Door alle instant social media en snelle content die we tegenwoordig overal aangeboden krijgen, wordt de aandachtsspanne van je bezoekers steeds korter.
Als iemand je via Google gevonden heeft, en je hebt hem kunnen verleiden om op je website te klikken, moet die website wel heel snel openen. Als hij moet wachten tot hij de pagina geladen is, klikt hij je weg. Voor de jouwe 20, zo niet 200 of 2000 andere websites.
Om te zien hoe snel je website is, kun je eens naar de volgende pagina gaan: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=nl. Als je daar je webadres (of van een andere willekeurige site) invult en op analyseren klikt, berekent Google hoe lang het duurt om de pagina te laden. Je kunt apart de resultaten bekijken van de weergave op mobiel en desktop, en Google hangt daar een score aan. Op een mobiele telefoon wil je eigenlijk een minimale score van 70, voor desktop van 90. Google beschouwt een score tussen de 0 en 49 als slecht, 50-89 matig en 90-100 goed.
Okey, dus nu weet je waarom. Maar hoe zorg je daar dan voor, een snelle website?
Hier vind je een paar van de voornaamste maatregelen. Er zijn een paar dingen die je zelf kunt doen, en een aantal dingen die je kunt laten regelen door je webmaster/developer/ degene die je website bouwt.

Wat je zelf mogelijk kunt doen:
Zorg dat je je afbeeldingen optimaliseert. We willen heel graag allemaal mooie scherpe foto’s. Hoe meer hoe beter. Nou, mooier misschien wel. Beter niet. Begin met afbeeldingen uploaden op een formaat dat er mooi en scherp uitziet, maar nooit groter dan nodig. Ik heb bijvoorbeeld mijzelf aangewend om een paar standaard afbeeldingsmaten te gebruiken voor afbeeldingen die paginabreed getoond moeten worden, en kleiner als de afbeelding alleen ter illustratie is. Er bestaan ook plugins die je in je website kunt (laten) installeren om je afbeeldingen automatisch te verkleinen, zoals Smush It.
Video’s embedden in plaats van uploaden. Als je veel video’s direct naar je website uploadt, maakt dat je website een stuk trager. In plaats daarvan kun je ervoor kiezen om je video’s te uploaden naar YouTube en te embedden. Je kunt even nadenken of je de video’s wel of niet openbaar zet. Voor beide valt wat te zeggen (Openbaar: dan word je misschien ook via je video’s gevonden en komen mensen wellicht naar je website kijken. Verborgen: Als je wilt dat mensen alleen via je website of een directe link je filmpje kunnen zien.) Het leuke van filmpjes op YouTube zetten, is dat je ze dan bijvoorbeeld ook kunt embedden in je nieuwsbrief!
Kies een goede hostingpartij. Als je website op een server staat met veel andere sites, kan het dataverkeer van andere websites de jouwe trager maken. En er bestaan bijvoorbeeld ook servers die speciaal geoptimaliseerd zijn voor WordPress websites. Dan staan er instellingen zo klaar dat je website nog iets sneller geladen wordt. Let hierop bij het kiezen van een hostingpartij; laat je niet direct verleiden door een lage prijs.
Verder zijn er nog een aantal meer technische dingen die je kunt doen. Of die je kunt laten doen door degene die je website voor je bouwt.
Caching: Caching zorgt dat je website alvast ‘snel opgeslagen’ wordt, zodat hij snel getoond kan worden als iemand hem wil openen. Er zijn verschillende vormen van caching, bijvoorbeeld door middel van plugins die je aan je site kunt toevoegen, of die je kunt regelen bij je hostingpartij.
Lazy Loading: Dit vind ik altijd erg leuk klinken? Wat Lazy loading doet, is lekker lui alleen het bovenste deel van je website klaarzetten voor de lezer. Pas als iemand verder scrollt, wordt de rest van de pagina volledig geladen. Ook dit kan via een plugin en/of via je hostingpartij.
Content Network Delivery (CDN): Het makkelijkst om dit uit te leggen is: Om je website te tonen, moeten bijvoorbeeld je plaatjes worden opgehaald van de server. Dat kost dataverkeer. Er zijn hostingpartijen die CDN aanbieden. In dat geval wordt dat plaatje op verschillende servers over de hele wereld bewaard. Dan hoeft het plaatje minder ver vervoerd te worden. Er is dus minder dataverkeer nodig om dat plaatje aan de eindgebruiker te tonen, wat fijn is voor de hostingpartij, en is het plaatje er dus sneller.
Als er regelmatig aan een website gesleuteld wordt, of door verschillende partijen; kan het zijn dat er stukken programmering in de site terechtkomen die niet meer nodig zijn. Of er worden stukken programmering gebruikt om technische problemen op te lossen waar simpelere oplossingen voor nodig zijn. Hoe schoner de programmering, hoe sneller de website is.
Duizelt het je al?? Dit zijn best technische dingen natuurlijk. Het belangrijkste is vooral dat je in gesprek gaat met degene die je website ontwikkelt, en laat hem of haar hier scherp op blijven. En als we je hiermee, of ergens anders mee, kunnen helpen, neem dan vooral contact op. We denken met alle liefde met je mee!
Lees ook…
Laten we kennismaken
Persoonlijk contact is wat ons verbindt in deze online-wereld. We hebben daarom altijd tijd voor een goed gesprek. Wie weet is dat wel het begin van een waardevolle samenwerking.
Bel nu:
085 - 273 69 75
Of mail naar:
info@quirky.nl